Korps Mariniers

Het Korps Mariniers vormt de ‘lange arm' van de vloot landinwaarts en versterkt van oudsher scheepsbemanningen op specifieke terreinen, zoals voor het boarden (enteren) van schepen. Daarom maakt het Korps deel uit van de Koninklijke Marine. Mariniers zijn bij uitstek geschikt en uitgerust om vanuit zee de eerste voet aan land te zetten. Onder alle omstandigheden en waar ook ter wereld.

Opdracht en taken
Mariniers zijn bedoeld om vanuit zee veiligheid op het land te brengen. Dat betekent dat zij veelal als eerste in (mogelijke) crisisgebieden moeten instappen om hulp en bescherming aan de bevolking te bieden, strijdende partijen te scheiden of gewapenderhand in te grijpen. Mariniers kunnen ook door de lucht of vanuit uitvalsbases op het land worden ingezet. 

Meestal wordt samengewerkt met internationale partners en, afhankelijk van de omstandigheden, ook steeds meer met land- en luchtmacht. Voor de binnenlandse veiligheid wordt nauw samengewerkt met de Politie en de Marechaussee binnen de Dienst Speciale Interventies (DSI). 

Als amfibisch getrainde, lichte infanterie zijn mariniers bij uitstek geschikt voor optreden in moeilijk begaanbaar terrein, zoals bergen en jungle, waar (zware) wiel- en pantservoer­tuigen beperkingen hebben. Deze specialiteit staat er borg voor dat mariniers overal ter wereld actief zijn: van Zuid-Amerika tot het Verre Oosten en van Afrika tot boven de poolcirkel en dat vanaf de vloedlijn tot op de hoogste bergtoppen. Veelal gebeurt dat onder primitieve omstandigheden met weinig middelen om op terug te vallen omdat die er simpelweg nog niet zijn of er niet kunnen komen. Daarom hebben mariniers een relatief geringe logistieke ‘footprint' - ze hebben immers niet veel nodig - en willen ze snel inzetbaar zijn. 

Bron: www.defensie.nl