Mariniersmuseum

De verbondenheid van het Korps Mariniers met Rotterdam blijkt onder andere uit de aanwezigheid van het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven. Het historische pand ligt op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog de mariniers de Rotterdamse Maasbruggen verdedigden. Het museum getuigt van de inzet van het Korps Mariniers sinds het jaar van oprichting in 1665 tot heden. Beleef het in beeld en geluid en luister naar de persoonlijke verhalen van mannen die uitgezonden werden. "Zo wijd de wereld strekt." 

Maak kennis met de belevenissen van de mariniers. Hoe is het om in de woestijn of in de jungle te werken? En op welke manier kun je onder zulke zware omstandigheden overleven? Ontdek de belangrijke rol die de beroemde zeesoldaten spelen in de geschiedenis van Nederland van 1665 tot nu.

Irak-presentatieGeen museum is hetzelfde, maar wat je meemaakt op de tweede en derde verdieping van het Mariniersmuseum, is verrassend. Je loopt langs paviljoens die elke keer weer een ander aspect uit de geschiedenis van het Korps Mariniers belichten. Trek vooral voldoende tijd uit voor je bezoek want er valt zoveel te beleven en het blijft boeien. Start zelf de video's over onderwerpen van je keus en voor je het weet wil je ze allemaal wel bekijken, omdat het unieke beelden zijn. Op elk heel uur start een multiscreen voorstelling op de tweede verdieping. Daarin doen mariniers die ingezet werden in Irak verslag van hun persoonlijke ervaringen. Zie hoe in een huiskamer op een zwart/wit televisie de rol van de mariniers was bij verschillende gelegenheden en hun verbondenheid met Rotterdam. Bekijk vanuit een jeep uit de vijftiger jaren naar origineel beeldmateriaal over de aanwezigheid in Nieuw Guinea. Neem de telefoon op en hoor hoe mariniers van toen, je vertellen over hun eigen aandeel in de acties. Zie hoe mariniers ingezet worden bij terreurbestrijding en piraterij. Bekijk prenten, scheepsmodellen, tenues en voorwerpen vanaf de oprichting van het Korps Mariniers. Na 340 jaar valt er ook heel wat te getuigen over de inzet van de mariniers. Beleef het in het Mariniersmuseum.

Bron: Mariniersmuseum der Koninklijke Marine